Moda u dvadesetom veku

Danas svako ima drugačije vidjenje mode. Neki smatraju da modu diktiraju velike modne kuće,a da je poznate ličnosti popularizuju. Neki ipak misle da svako treba da ima svoj stil,i nose ono što im se dopada,bez obzira na modne trendove. Moda se veoma menjala kroz vekove i nastali su različiti stilovi. Na primer-

U dvadesetim godinama prošlog veka,nosila se udobna i široka odeća. Žene su nosile dugačke lagane suknje i pantalone. Revoluciju je napravila Coco Chanel-prva moderna dizajnerka haljina.

U 1930-tim rat je ostavio veliki trag time što je osiromašio industriju,a samim tim i modu. Odeća je pravljena da bude jeftina i udobna,a sve manje žena je nosilo haljine. Odeća im je bila široka i napravljena od ekonomičnijih materijala. Ipak,bila je veoma elegantna.

1940-te su obeležili dizajneri Kristobal Balensijaga,Digbi Morton i Norman Hartnel. Dok su muškarci išli u rat, žene su morale da preuzmu na sebe svu odgovornost,pa je tako i odeća za žene postala muževnija. U modu su ulazile pantalone sa širokim nogavicama,i naramenice. Nešto kasnije,modna kuća Dior je lansirala pune suknje koje su bile dugačke do listova. Zbog toga su dobili negativne kritike,ali je ipak njihova nova ideja ostavila jak utisak na modu tog doba.

Posleratne 1950-te su unele velike promene. Dizajner Kristijan Dior je lansirao svoju prvu kolekciju “Liniju Korel” koja je obuhvatala široku i lepršavu odecu. Ta kolekcija postala je obeležje decenije,sa svojim ženstvenim,luksuznim i prefinjenim kreacijama. Ovu deceniju su takodje obeležile slavne glumice Odri Hepbern Merilin Monro. 

U 1960-tim žene su tražile da imaju jednaka prava kao muskarci,želele su da budu slobodne i da se zabavljaju. Zato su ovu deceniju obeležile skraćene suknje i mini suknje koje su nastale 1965. Takodje je nastala i midi suknja,a žene su sve češće nosile kombinezone i farmerke. Materijali su bili jarkih boja laki za održavanje. Prepoznatljiv za  ovu deceniju je izgled manekenke Tvigi,koja je i dan danas modna ikona.

U 1970-tim,  pravila nisu postojala. Tada je nastao hipi-pokret koji je zauvek izmenio način života i odevanje. Žene i muškarci su nosili odecu drečavih boja i pravljenu od laganih materijala. Nošeni su trikoi,kratke lepršave suknje,veoma kratki šortsevi i grejači za noge. Jak uticaj imali su filmovi Briljantin (1978) i Kum (1972).

U 1980-tim bili su značajni dizajneri visoke mode Kelvin Klajn, Djordjo Armani i Ralf Loren. Ipak,uličnu modu odlikovale su drečave boje i trenerke,grejači za noge i hip-hop moda i muzika.

1990-te su jedan od najznačajnijih perioda za modu. Rep muzika je važna za taj period i ženska odeca je bila manje ženstvena pod uticajem te muzike. Ženski modni trendovi bili su uske suknje,sportski brushalteri i naravno-trenerke. Muškarci su nosili široke trenerke i pantalone. Ovu deceniju obeležile su manekenke Tajra Benks,Naomi Kembel i Iman. U Srbiji,devedesete su ostale poznate po air-max patikama ,šuškavcima i trenerkama.

Image

Moda 1920-tih

Coco

 

Gabrielle Coco Chanel

Image

Moda 1930-tih

Image

Modni trendovi 1940-tih

Image

Odri Hepbern u filmu “Doručak kod Tifanija”

Image

Merilin Monro

Image

Sličnost današnje mode  i mode 60-tih

Image

Čuvena manekenka Tvigi

Image

70-te

Image

Scena iz filma “Briljantin”

Image

Modni trendovi 80-tih

Image

Grupa “Spice Girls” koja je obeležila 90-te

Image

Manekenka Tajra Benks

Image

Iman

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s