Moda u starom Egiptu

Pojam drevne egipatske mode odnosi se na modu od kraja mlađeg kamenog doba tj. Neolita,pa sve do kraja dinastije Ptolomeja i smrti Kleopatre u 30-toj godini pre nove ere. Stari Egipćani su nosili veoma raznobojnu odeću koju su voleli da ukrašavaju različitim dragim kamenjem. Ipak,ta odeća je morala da bude i udobna,i prilagođena pustinjskoj klimi. Najzastupljeniji materijal bio je lan,a takođe su koristili i vunu,mada je ona često smatrana prljavom. Bogataši su se šepurili u blistavo belim lanenim haljinama,dok su oni siromašniji bojili svoju odeću kako bi fleke bile manje primetne.

Egipatski faraoni bili su veoma prepoznatljivi po svom načinu oblačenja-na glavi su nosili prugaste tkanine,a ramena su ogrtali leopardovim krznom. Kao dodatak jednostavnoj odeći,nosili su mnogo nakita-ogrlice slične kragnama,mindjuše,pojaseve i prstenje za koje se verovalo da tera zle duhove.

Žene su nosile konzervativniju odeću od muškaraca. Često su nosile platnene haljine zvane kalasaris. Te haljine su bile vezivane sa strane uz pomoć jedne ili dve trake. Dužina haljine je ukazivala na društveni položaj onoga ko je nosi. Kao ukras za haljine korišćeno je perje kao i različite perlice. Preko haljina nosile su šalove,marame ili mantije.

Muškarci su nosili veoma jednostavnu odeću koja je uglavnom uključivala suknje koje se obmotavaju oko tela,poznate kao shendyt. U kasnijem periodu nosili su i lagane tunike ili bluze sa rukavima.

Perike su nosili pripadnici oba pola koji su pripadali višoj klasi. Pravljene su od ljudske i konjske dlake. Oni koji nisu nosili periku,uglavnom su brijali glavu.

Istu obuću su nosili i muškarci i žene. To su pretežno bile sandale,pravljene od životinjske kože ili papirusa.

Image

Ženska odeća u starom Egiptu

Image

Muška odeća u starom Egiptu

Image

Egipatski nakit

Image

Elizabet Tejlor u ulozi Kleopatre

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s