Moda Antičke Grčke

Antička Grčka je bila veoma poznata po svojoj umetnosti,književnosti,filozofiji i politici. Bitan aspekat antičke kulture je bilo i odevanje. Odeća je uglavnom pravljena od velikih pravougaonih komada tkanine. Uglavnom nisu šili svoju odeću,vec su je obmotavali oko tela i pridržavali različitim pojasevima i vrpcama. Pravili su je od materijala kao sto su lan i vuna.

Tipovi odeće

Peplos -haljina koju su nosile žene. Peplos je veliki komad tkanine kvadratnog oblika. Ta tkanina se preklapa da bi napravila dupli sloj zvani apoptigma na gornjem delu tela. Potom se tkanina savija oko tela i pričvrsti na ramenima. Jonski peplos je bio otvoren na jednoj strani tela,dok je dorski peplos šiven kao zatvorena cev. Preko peplosa uglavnom su nosili pojas.

Kiton-pravili su ih od dugih komada platna,najcešće svile i lana. Držao ih je pojas koji je takodje njihove jednostavne tunike činio upadljivijim i efektnijim. Kod žena su dosezali do članaka,a kod muškaraca do kolena.

Strofion,epiblema,veo-Strofion se nosio isod odeće,dok su maramu-epiblemu  prebacivali preko tunike. Žene su nosile veo na javnim skupovima,pijacama itd.

Hlamis– vrsta ogrtača napravljenog od vune i pricvršćenog na desnom ramenu. Nosili su ga grčki vojnici od 5. do 3. veka pre nove ere-često su ga obmotavali oko ruke i koristili kao štit u borbi.

Himationje imao ulogu plašta. Uglavnom su ga pravili od težih materijala i nosili su ga preko peplosa ili hlamisa. U eposi Vizantije su ga na ikonama prikazivali kao odoru koju su nosili Isus Hristos i biblijske ličnosti,a i danas se moze videti kao odeća starijih siromašnih ljudi.

Image

Statua boginje Atine-peplos

Image

Kiton i himation

Image

Grčka haljina

Image

Klasična ženska moda antike

Image

Scena iz filma “Troja” koja dočarava Grčku modu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s